בקשר

מרכז לטיפול בלקויות תקשורת והפרעות חברתיות

טיפול באוטיזם

ישנם שיטות רבות לעזור לאנשים שמתמודדים עם אוטיזם, השיטות הן מגוונות מאד ואני לא חושב שישנה שיטה אחת הכי טובה או הכי מוצלחת. יש חשיבות רבה בהתאמת השיטה למטופל ומשפחתו ואת המטפל למטופל ומשפחתו.

ישנם מצבים בהם נדרש לשלב טיפול תרופתי עם טיפול רגשי, לפעמים יש צורך לעשות את זה לזמן קצר ובפעמים אחרות זמן ארוך מאד. עם ילדים ונוער מומלץ לשלב הדרכת הורים עם כל סוג טיפול שכן יש חשיבות רבה לתמיכה של ההורים בתהליך וביסוס השינוי המתחולל בו.

כאשר יש אפשרות כלכלית כדאי לשקול שילוב של טיפול פרטני עם עבודה בתוך קבוצה.  אוטיזם הוא בעיית תקשורת ולמידה ותרגול של כשורים חברתיים זמינה יותר בתוך קבוצה למיומנות חברתיות.

חשוב מאד לעשות חשיבה לפני שמחליטים על טיפול ולברר היטב על סוג הטיפול, על המטפל, על העלויות והאם המשפחה יכולה לעמוד בעלויות לאורך זמן.

לאחר שבחרתם מטפל מומלץ לערוך איתו תיאום צפיות בנוגע לאורך הטיפול,הציפיות מהטיפול והמדדים להתקדמות.  חשוב לקבוע זמנים בהם נפגשים ובוחנים האם הטיפול עומד בציפיות והאם יש צורך לשנות את יעדי הטיפול.

 

 

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוא סוג של פסיכותרפיה ממוקדת מטרה ולרוב קצרת מועד, הטיפול ממוקד בבעיה ספציפית אשר המטופל רוצה לעבוד אליה והיא לרוב קצרת מועד בין 14 ל 20 מפגשים.

הטיפול מבוסס על ההנחה שהתנהגות והרגשות שלנו נובעים מהדרך בה אנו תופסים אירועים בחיים שלנו, ועל ידי שינוי בדפוסי החשיבה יש אפשרות לשנות דפוסי התנהגות ורגשות.

הטיפול ממוקד בהווה ולמטופל יש כוח רב בטיפול זה, שכן הוא ומהמטפל קובעים יחד את מטרות הטיפול ואת דרכי העבודה המתאימות לטיפול והוא שותף מלא בעבודה הטיפולית.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי נחקר רבות ונמצא יעיל ביותר בטיפול בחרדות כולל חרדות חברתיות, פוסט טראומה, דיכאון וOCD.

 

להמשך קריאה

 

 

גישת ה – ABA – ניתוח התנהגות יישומי

 

 Applied Behavior Analysisהינה גישה מדעית המבוססת על תיאורית הלמידה ועוסקת בחקר התנהגות אנושית. בבסיס גישה זו עומדת ההנחה כי התנהגות האדם מושפעת במידה רבה מהאינטראקציה של האדם עם כלל הגורמים בסביבתו בשילוב עם המאפיינים והתכונות אתן הוא נולד.

המיקוד בניתוח התנהגות הנו בהסבר התנהגות גלויה בה ניתן לצפות ולבצע שינויים.

 

למשך קריאה   

 

טיפול באמנות

טיפול באומנות הוא שיטת פסיכותרפיה מתחום הטיפול בהבעה ויצירה. בטיפול זה נעשה שימוש בטכניקות של אומנות כמו ציור, פיסול.

הטיפול באמנות משלב תיאוריות מסורתיות של פסיכותרפיה ותיאוריות הנוגעות לתהליכי היצירה והחומרים השונים בהם עובדים.

טיפול באומנות נפוץ מאד בעבודה עם ילדים נערים ומתבגרים , המטפל באומנות משתמש בתהליך היצירה, בחירת החומרים והתכנים שועלים מתוך היצירה לסייע למטופל להתמודד עם קשיים,משברים, הבנה של רגשות מורכבים וכן שיפור יחסו עם סביבתו  ושיפור איכות החיים באופן כללי.

אחת מהנחות היסוד העומדות בבסיס הטיפול בתנועה הוא שהתנועה ומחוות הגוף הן כלי תקשורת ראשוני לביטוי רגשות של האדם.

הריקוד או התנועה אינו מטרה אלא אמצעי לטיפול, אין צורך בידע או כישרון בתנועה או ריקוד על מנת לחוות ולהיות בטיפול בתנועה. בפעילות תנועתית ובמשחק יצירתי, בני אדם יכולים להביע את עולמם הרגשי, לפרוק מתחים, תסכולים, רגשות ותחושות לא מודעות בספונטאניות ובאופן טבעי.

 

להמשך קריאה

 

שיטת גרישפן:

שיטת גרינשפן (המבוססת בעיקרה על מודל ה – DIR –  Developmental Individual Relationship), פותחה על ידי  סטנלי גרינשפן וד"ר שרינה ויידר.

המודל עוזר להבין את הילד על ידי זיהוי, מיון ועיבוד של היכולות הבסיסיות התפתחותיות תפקודיות שלו. הוא מאפשר למקם את הילד מבחינה התפתחותית תפקודית-רגשית, לאתר את הקשיים שלו, להבין את המאפיינים הביולוגיים שלו ואת דפוסי האינטראקציה הייחודיים לו, וכך לבנות עבורו תוכנית טיפולית ייחודית בדגש על ההשתתפות הפעילה והמשמעותית של המשפחה.

להמשך קריאה:

 

שיטת Son-Rise

השיטה פותחה על ידי הורים שלא השלימו עם אבחנת בנם כאוטיסט (בארי ניל וסמאריה לייט קאופמן). השיטה דוגלת בעבודה עם הילד על יצרת קשר והתחברות אליו במקום שלו ודרך עולמו הפנימי ולא על ידי הוצאתו מתוך "הבועה האוטיסטית". בטיפול זה יש חשיבות רבה להתחברות אל המשפחה ומצוקותיה, לדרך בה הם משמרים את המצב והאמונה שלהם ביכולת של המצב להשתנות. הטיפול נעשה בבית הילד ודורש לפחות 12 שעות טיפול בשבוע.

 

קלינאי תקשורת

קלינאי תקשורת הינו מקצוע פרא-רפואי שעוסק בטיפול,אבחון ושיקום של אנשים עם לקויות שונות כולל לקויות תקשורת. הטיפול הנפוץ מתמקד בלקויות דיבור או הבנה והבעת שפה. אך היום ישנם קלינאיות תקשורת שמתמחות באוטיזם ועושת עבודה רחבה הרבה יותר.