שיטת גרינשפן (המבוססת בעיקרה על מודל ה – DIR – Developmental Individual Relationship), פותחה על ידי סטנלי גרינשפן וד"ר שרינה ויידר. זוהי שיטה לטיפול ושיפור התפקוד לילדים על הקשת האוטיסטית.
המודל
המודל עוזר להבין את הילד על ידי זיהוי, מיון ועיבוד של היכולות הבסיסיות התפתחותיות תפקודיות שלו. הוא מאפשר למקם את הילד מבחינה התפתחותית תפקודית-רגשית, לאתר את הקשיים שלו, להבין את המאפיינים הביולוגיים שלו ואת דפוסי האינטראקציה הייחודיים לו, וכך לבנות עבורו תוכנית טיפולית ייחודית בדגש על ההשתתפות הפעילה והמשמעותית של המשפחה.
בבסיס הגישה, שיחסים עם אנשים הנם קריטיים להתפתחותו של הילד , ושללא קשר אנושי המוח לא יכול להתפתח. לפיכך, על ההורה לקבל את הילד במקום בו הוא נמצא ולפתח עמו קשר חיובי. הקשר הבין אישי מספק את היסוד להתפתחות של רגשות, משאלות, תפיסה עצמית וזיהוי עצמי ובכך מאפשר למידה והתפתחות.
המרכיב המרכזי בשיטת טיפול זאת הוא משחק – Floor time או בעברית תרגמו ביטוי זה ל"זמן יחד". השיטה מבוססת על תאוריה מעולם הפסיכולוגיה ההתפתחותית שטוענת שפגמים במוח לא מונעים למאנשים להגיע ליכולות תקשורתיות טובות כמו אנשים נטולי קושי, אלא מונעות מהם רק את ההתפתחות במסלול הטבעי והספונטני לתפקוד מיטיב יותר. שיטת גרינשפן מאפשרת חוויות משחקיות מיוחדות אשר מאפשרות התפתחות של תקשורת בדרך חליפית.
המטרה בזמן-יחד אינה הפעילות עצמה, אלא עצם ביצועה במשותף עם הילד. הפעילות היא כלי המסייע להגיע לאינטימיות עם הילד ולעודדה. התהליך עד ליצירת הקשר הראשוני יכול להיות ארוך ומתמשך (שבועות ואף חודשים), ולכן הגישה מחייבת סבלנות והתמדה.
מאחורי זמן-יחד עומדת ההנחה שרוב הלמידה של הילד מתרחשת באמצעות הרגש. הרגשות מכוונים את ההתנהגויות ונותנים משמעות לחוויות. הם מאפשרים לשלוט על ההתנהגות, לאחסן ולארגן את החוויות, לשלוף זיכרונות, לבנות חוויות חדשות, לפתור בעיות וכו'.
את הטיפולים אמורים לתת בעיקר בני משפחת המטופל בליווי של פסיכותרפיסטים, קלינאי תקשורת או מרפא בעיסוק אשר מתמחים בשיטה זאת.
ממה השיטה מורכבת?
השיטה מורכבת מעבודה שיטתית עם הילד כדי לעזור לו לעלות בסולם ההתפתחות, כאשר המטפל מחזיר את הילד לציון דרך ההתפתחותי הראשון שהוא לא השלים לדוגמא להתלבש לבד ומתחילים משם את התהליך ההתפתחותי שלו. יש 6 ציוני דרך מרכזיים
- ויסות עצמי ועניין בעולם
- אינטימיות
- תקשורת דו כיוונית
- תקשורת מורכבת
- רעיונות רגשיים
- חשיבה רגשית
מקורת קריאה נוספים: