בקשר

מרכז לטיפול בלקויות תקשורת והפרעות חברתיות

שילוב יחידני של ילדים עם אוטיזם בכיתות "רגילות" בבתי ספר "רגילים"

 בשנים האחרונות, הולך ועולה מספר התלמידים עם אוטיזם המשתלבים בכיתות "רגילות". לחלקם הכיתה הרגילה היא כיתת האם, ולחלקם כיתת אם משלהם (כיתת חינוך מיוחד), ממנה הם יוצאים לשילוב בכיתות הרגילות. הילדים משתלבים בסביבתם הטבעית, עם בני גילם ובקרבת מקום מגוריהם.

השילוב חושף את הילדים האוטיסטיים למודלים התנהגותיים תקינים ומסייע לשיפור כישוריהם החברתיים והתקשורתיים. מכין אותם לחיים עצמאיים ותורמים בחברה מגוונת, חברה שלומדת לקבל ולהכיל את השונות בטבעיות ובאהבה.

שילוב ילדים עם אוטיזם ללא הכנה ותמיכה מתאימים, עלול ליצור מצב בו לא ייטמעו בחברה הרגילה, יתבלטו בשונותם, ויהיו מבודדים בבית הספר הרגיל. בכדי לעודד התפתחות חברה אכפתית ותומכת, המכבדת ומקבלת אנשים עם תכונות ויכולות שונות, יש לבנות מערך תומך המגייס את הסביבה ומאפשר הצלחה.

סיבות להצלחת השילוב

הצלחת השילוב כרוכה בהבנת המאפיינים המשותפים לילדים הלוקים באוטיזם, התייחסות לצרכים הייחודיים של כל תלמיד בהתאם לניתוח יכולותיו וקשייו ע"י צוות אישי המלווה את שילובו. על הצוות מוטלת האחריות להעריך את יכולותיו של הילד, להגדיר את הקשיים ובעיות ההתנהגות העלולות להיווצר במהלך השילוב על פי איסוף נתונים וניתוחו, ולהתאים תכנית אישית וייחודית לילד המשולב ולסביבתו.

 שילוב אופטימאלי ומוצלח של תלמידים עם אוטיזם הינו תוצר של עבודת צוות מפרה בין צוות בית הספר / הגן לבין צוותו האישי של התלמיד המשולב, תוך הכרות מעמיקה עם הלקות באופן כללי ועם המאפיינים הייחודיים של התלמיד הספציפי.

המוטו של השילוב – שונה אבל שווה – התלמיד המשולב שווה לי בתחומים מסויימים, הוא פחות שווה ממני בתחומים אחרים, אך לעיתים, בתחומים מסויימים הוא שווה יותר!