מה היא הפרעת חרדה כללית?
הפרעת חרדה כללית היא אחת מהפרעות החרדה הנפוצות ביותר והיא פוגעת בתפקודו של האדם במכלול חייו: לימודים, תעסוקה, חברים ומשפחה. חרדה נחשבת לאחת מההפרעות הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסייה הבריאה והמתפקדת. בנוסף אנשים אשר סובלים מבעיות נפשיות אחרות עלולים לסבול גם מהפרעת חרדה בנוסף לבעיה הנפשית. אדם יכול לסבול הן מדיכאון והן מחרדה.
מה היא חרדה?
חרדה הינה תגובת חירום טבעית של הגוף למול סכנה. והיא מתבטאת הן ברמה הפיזיולוגית והן ברמה הפסיכולוגית בו זמנית. במימד הפיזיולוגי היא יכולה להתבטא באחד או יותר מהתסמינים הבאים: דפיקות לב מואצות, רעד, הזעה, סחרחורת, מתח שרירים, יובש בפה, ידיים קרות ולחות ועוד. ברמה הפסיכולוגית החרדה יכולה לגרום לניתוק עצמי ויכולה להגיע עד רמה של פחד למות או להשתגע באותו רגע.
מה ההבדל בין הפרעת חרדה לפחד או חשש?
המרכיב המרכזי של הפרעת חרדה היא דאגנות פתולוגית, דאגנות זו היא תהליך מחשבתי אשר מתמקד באירועים שאולי יתרחשו בעתיד שיש אי ודאות לגבי התוצאה שלהם ומלווה ברגשות חרדה.
ברור שכל אדם דואג ברמות מסוימות אך בדאגנות פתולוגית הדאגנות היא מופרזת בלתי נשלטת וגורמת לירידה ביכולת של האדם להגיע לסיפוק מהחיים שלו ולפעמים גם לפגיעה ביכולת שלו לתפקד כפי שהיה רוצה בחברה.
ישנם מצבי חרדה ספונטניים התוקפים ללא כל אזהרה מוקדמת, וישנם מצבי חרדה הנבנים באופן הדרגתי בתגובה למפגש עם מושא החרדה.
הdsm שהוא ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, שמטרתו לאבחן ולסווג את הפרעות הנפש על פי תסמיניהן. מחלק את הפרעות החרדה לכמה אבחנות ספציפיות:
• הפרעת חרדה מוכללת.
• הפרעה טורדנית כפייתית (Obsessive Compulsive Disorder -: OCD).
• הפרעת פאניקה.
• הפרעת דחק פוסט־טראומתית (Posttraumatic Stress Disorder – ובקיצור: PTSD).
• חרדה חברתית.
• פוביה פשוטה/ספציפית
מדוע נגרמת חרדה?
הפסיכולוגים מאמינים שהחרדה היא בעיה נפשית שכיחה מאד, בעיקר בחברה המודרנית, שנפוצה כיום הרבה יותר מאשר הייתה בעבר. ישנם כמה גורמים מרכזיים אשר רואים בהם את המשפיעים על שכיחות התופעה: קצב החיים המודרניים, חוסר הסכמה לגבי ערכים וסטנדרטים שעל פיהם עלינו לחיות, דרישות גבוהות ולפעמים סותרות מהאדם, ניתוק מהטבע והניכור החברתי ואובדן הקהילה לאחר המהפכה התעשייתית.
הפרעת החרדה יכולה להתפתח אצל האדם מסיבות שונות ואין ממצא אחיד לסיבה מדוע אדם אחד מפתח הפרעת חרדה והאחר לא. ישנם כמה מאפיינים אשר מקובלים על קהילת המטפלים בעולם המערבי: אירועים שהתרחשו במהלך החיים אשר גרמו להתפרצות הפרעת החרדה, סגנון חיים לחוץ או סביבה מלחיצה, דפוסי אישיות וכן תורשה ותהליכים כימיים במוח.
כיצד מטפלים בהפרעת חרדה?
ישנם היום שתי שיטות טיפול מקובלות בהפרעת חרדה האחת היא טיפול תרופתי והשנייה היא טיפול פסיכולוגי בגישה הקוגניטיבית התנהגותית.
הטיפול התרופתי– הטיפול הנפוץ ביותר הוא תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים אך הקושי בהם עלול לצוץ בגלל תסמיני גמילה. משפחת תרופות נוספת אשר נמצא יעלה מאד בטיפול בהפרעת חרדה היא SSRI אשר לה יש השפעה איטית יותר מאשר הבנזודיאזפינים אך ללא תסמיני גמילה.
הטיפול הפסיכולוגי– טיפול בגישה הקוגניטיבית התנהגותית נמצא יעיל מאד בטיפול בהפרעות חרדה הן במתכונת פרטנית אחד על אחד והן במתכונת קבוצתית. יעילות הטיפול משתנה על פי הגיל ואנשים צעירים מגיבים אליו טוב יותר מאשר מבוגרים.
במטא אנליזה שנעשתה ב2005 נמצא שטיפול תרופתי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי יעילים באותה מידה בטיפול בהפרעת חרדה כלילית אך ישנה יותר נשירה בטיפול התרופתי.
מה עושים בזמן התקף חרדה כיצד אפשר לשרוד ולעבור אותו?
כאשר מתרחש התקף חרדה הגוף מגיב כאילו הוא בסכנה שמאיימת עליו ולכן משחרר לתוך הגוף אדרנלין על מנת להכין את עצמו ללחימה באויב, לכן הגוף מגיב בצורה כל כך חריפה. כמובן שנוצרת כאן בעיה שכן בזמן התקף החרדה האדם אינו עומד מול סכנת חיים אלא למשל הולך לתומו בקניון או יושב בכיתה אך הוא מרגיש כאילו הוא עומד לקבל התקף לב או למות. כך שהדבר הראשון שצריך לעשות זה להגיד לעצמך אני בזמן התקף חרדה שום דבר לא יקרה לי.
לאחר מכן להאט את כל מערכות הגוף- להאט את הנשימה לנסות ולהוריד את קצב המחשבות. אם יש לכם אפשרות כדי לצאת למקום פתוח והכי טוב קרוב לעצים או מקור חי או צומח כל שהוא.
הליכה יכולה לעזור הרבה שכן היא מפרקת את האדרנלין שהשתחרר בגוף כמו כן שיחה עם אדם יכולה מאד להרגיע באותו רגע. תרגילי הרפיה כמו נשימות איטיות ועמוקות עם מודעות מלאה בתהליך הנשימה יכול לעזור רבות בזמן ההתקף. הנשימה צריכה להיות איטית מאד לפחות ארבע שניות ועמוקה מאד. (שווה מאד ללמוד תרגלי הרפיה אלו מאיש מקצוע- בעיקר כאלה אשר מטפלים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי שלמדו תרגילים אלו כחלק מההכשרה שלהם).
נסו להסית את המחשבה שלכם למשהו אחר טיול שהייתם בו לא מזמן, משימה פשוטה שאתם צרכים לעשות, התקשרו לחבר קרוב…
תרגיל נחמד לסיום ספרו לאחור עד 20 וכל מספר תיזכרו בתמונה מהחיים שלכם שגרמה לכם להנאה… ( תרגילים אלו נלקחו מתוך מאמר מאתר home.datawest.net)