הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוא סוג של פסיכותרפיה ממוקדת מטרה ולרוב קצרת מועד, הטיפול ממוקד בבעיה ספציפית אשר המטופל רוצה לעבוד אליה והיא לרוב קצרת מעוד בין 14 ל 20 מפגשים.
הטיפול מבוסס על ההנחה שהתנהגות והרגשות שלנו נובעים מדרך החשיבה בא אנו תופסים אירועים בחיים שלנו, ועל ידי שינוי בדפוסי החשיבה יש אפשרות לשנות דפוסי התנהגות ורגשות.
הטיפול ממוקד בהווה ולמטופל יש כוח רב בטיפול זה, שכן הוא ומהמטפל קובעים יחד את מטרות הטיפול ואת דרכי העבודה המתאימות לטיפול והוא שותף מלא בעבודה הטיפולית.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי נחקר רבות ונמצא יעיל ביותר בטיפול בחרדות כולל חרדות חברתיות, פוסט טראומה, דיכאון וOCD.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מבוסס על עקרונות מהטיפול ההתנהגותי והטיפול הקוגניטיבי. כיום קשה למצוא מטפלים אשר מטפלים רק טיפול התנהגותי או רק טיפול קוגניטיבי, אמנם אצל ילדים מתחת לגיל 8 אין טעם לעבוד על דפוסי מחשבה, אך מעל גיל 8 העבודה היעילה ביותר היא שילוב של גישות התנהגותיות וגישות קוגניטיביות.
השיטה משלבת את התפיסה, שיצירת שינוי התנהגות דורשת הן שינוי בתפישת המציאות אצל המטופל כפי שמתבצע בטיפול הקוגניטיבי והן למידה ותרגול של התנהגויות חדשות כפי שנעשה בטיפול ההתנהגותי.
הגישה ההתנהגותית שונה לחלוטין מהגישה הקוגניטיבית אך יש בניהם כמה עקרונות משותפים:
- אין צורך לדעת מדוע האדם הגיע למצבו הנוכחי על מנת לעזור לו היום לשנות את המצב.
- התנסות מוצלחת עם אירוע שבעבר היה כישלון מכניסה את המטופל למעגל חיובי שמביא לעלייה בביטחון העצמי שלו וביכולת שלו להתמודד עם אירועים נוספים.
מדוע טיפול קוגניטיבי התנהגותי מאד מוצלח בהתמודדות עם חרדה חברתית?
חרדה חברתית אינה נובעת ברוב המקרים מהסיטואציה החברתית עצמה, אלא המחשבות והפרשנויות שהיא מעוררת.
האמונות של אדם עם חרדה החברתית על סיטואציות חברתיות הן לרוב אמונות שליליות ולכן עוד לפני שהסיטואציה החברתית התרחשה יש חשש מימנה, הטבע המלחיץ של הסיטואציות החברתיות רק מגבירות את המחשבות השליליות ויוצרות מעגל קסמים של פחד וחשש ובעקבותיהם הימנעות ממצבים חברתיים.
במהלך הטיפול בחרדות המטופל לומד לזהות את האמונות השליליות שלו ואת הפרשנות שהוא נותן למצבים חברתיים ובוחן באופן מדוקדק עד כמה מחשבות אלו תואמות את המציאות.
כיצד הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי עובד בחרדה חברתית:
הטיפול יבדוק מה הם האמונות של האדם לגבי מצבים חברתיים, המטפל והמטופל יחקרו ביחד את האמונות הללו וכן יבדקו אילו מחשבות מופיעות בעקבות כניסה למצבים חברתיים וכיצד מחשבות אלו מפעילות את האדם.
המטופל לומד במהלך הטיפול לאבחן לבד את מחשבותיו והרגשותיו בזמן אמת ולהבין את עיוותי החשיבה שגורמים לחרדה החברתית.
במקביל, תתבצע חשיפה הדרגתית מאד ומבוקרת לסיטואציות חברתיות אשר קשה לאדם להתמודד איתם. הדרך המרכזית להצלחה היא ללמוד לא לפחד מהפחד עצמו.
וללמוד ולתרגל לאט לאט חשיפה בטוחה למצבים חברתיים.
תהליך זה עוזר לאדם להתגבר על מעגל החרדה ובונה לו לאט לאט את הביטחון שיש אפשרות אחרת להתמודד עם סיטואציות חברתיות.