מה הם קשיי תקשורת?
הרצון לקשר ותקשורת עם אנשים אחרים הוא חלק משמעותי באנושיותינו. האדם הוא חיה חברתית וכולנו מחפשים קרבה ושיתוף של אנשים נוספים בחיינו.
קשיי התקשורת הם פער בין רצונו של אדם להתבטא, לצור אינטראקציה או קשרים חברתיים ליכולתיו בפועל. קושי זה גורם לאדם ולסביבתו הקרובה מצוקה רבה.
התקשורת האנושית מורכבת מתקשורת מילולית (יכולות שמיעה ודיבור פיסיולוגיות, רכישת אוצר מילים, יכולת לבטא את רצונותך וצרכך במילים) ולא מילולית (הבנת שפת גוף והבעות פנים, יכולת הסמלה והפשטה, אמפטיה ועוד).
פגיעה בכל אחד מהמרכיבים האלה בין אם מקורה הוא אורגני, התנהגותי או נפשי יצרו קשיי תקשורת.
סימנים מוקדמים לאיתור קשיי תקשורת
- המניעים ליצירת תקשורת (כוונות תקשורתיות) מצומצמות והן מתמקדות בעיקר בבקשת פעולה("תנעל לי" וכד') , בקשת חפץ ("תן לי" וכד'), הבעות מחאה והבעת דחייה.
- מיעוט בשאילת שאלות.
- מיעוט בשיתוף בחוויות.
- מיעוט ביוזמה.
- ריבוי של שאלות מביכות או התנהלות לא הולמת.
- ילדים הסובלים מבידוד או נידוי חברתי.
אלו הן נורות אזהרה שיכולות להצביע על קשיי תקשורת, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע ולקבוע האם יש צורך באבחון או טיפול.
האם קשיי תקשורת מעידים על לקות מהקשת האוטיסטית?
קשיי תקשורת אינן נובעים בהכרח מאחת הלקויות על הרצף האוטיסטי. עם מדובר בתינוקות חשוב לשלול תחילה סיבות פיסיולוגיות ללקות (כגון חרשות).
קשיי תקשורת יכולים לנבוע גם מהפרעות נפשיות או קשיים רגשיים.
גם מבוגרים וילדים הסובלים מקשיי תקשורת שמציגים תמונה קלינית דומה לאספרגר או אוטיזם לא תמיד מוגדים באבחונים כנמצאים על הספקטרום של ה – ASD. . פעמים רבות פסכיאטרים ופסכולוגים לא קובעים הבחנה חד משמעית של מקור הלקות.
חשוב לדעת כי גם אם אין אבחנה מדוייקת של לקות תקשורתית, יש לטפל במצב ולהוביל לאסטרטגיות פיצוי ומתן כלים אופרטיביים להבנה ויישום של תקשורת נורמטיבית על מנת שהאדם ימצה את הפוטנציאל שלו וישפר את איכות חייו.